La ce este folosit Testul Schirmer? Iată mai multe informații!

Testul Schirmer este un examen cu ajutorul căruia se măsoară cantitatea de lacrimi secretate de glandele lacrimare. Acesta se folosește pentru a diagnostica sindromul de ochi uscat. Afecțiunea aceasta apare în momentul în care glandele lacrimale nu mai au capacitatea de a produce destule lacrimi în scopul de a menține ochii umeziți. Sindromul de ochi uscat nu îi dă posibilitatea ochiului de a îndepărta praful și alți factori iritanți care pătrund în interiorul său, creând astfel un foarte mare disconfort.

Testul Schirmer este o metodă de testare cu ajutorul hârtiei de turnesol. Acest test poartă numele creatorului său, lectorul universitar Otto Wilhelm Schirmer (1864-1917) testul funcției glandei lacrimale a fost realizat pentru prima dată în anul 1903 și este folosit și în zilele noastre.

Există două variante ale testului Schirmer. Iată care sunt acestea:

 • Testul Schirmer 1 care constă într-o mică bandă de testare care este introdusă cu foarte mare atenție în sacul conjunctiv inferior al ochiului. Pacientul este îndrumat de către medicul specialist să închidă ochiul pentru ca hârtia să absoarbă întreaga cantitate de lichid lacrimal într-o perioadă de aproximativ 5 minute. În momentul în care hârtia a acumulat cantitatea necesară de lichid își va schimba culoarea. Pe baza culorii benzii, medicul specialist va realiza evaluarea oftalmologică.
 • Testul Schirmer 2 este realizat în mod frecvent de către medicii oftalmologi. Acesta constă în anestezierea locală a ambilor ochi pentru a nu exista posibile iritații, iar cantitatea de lichid lacrimal să se absoarbă de hârtie, fără a exista riscul de a fi influențat de vreun factor extern. În cazul în care distanța este mai mică de 10 milimetri, debitul de rupere se află într-un interval prea mic. Un caz urgent de ochi uscați apare la o dimensiune de 5 milimetri sau mai puțin a hârtiei. Medicul specialist va identifica dacă această deficiență este datorată unei posibile inflamații a conjunctivitei sau a unei alte zonei a ochiului.

 După efectuarea un test Shirmer, pacientul nu trebuie să îşi pună lentile de contact timp, cel puțin 2 ore pentru ca ochii lui să fie protejați.

Care este rolul pe care îl îndeplinește testul Schirmer?

Testul Schirmer se realizează în momentul în care ochii provoacă o senzație de ardere și atunci când aceștia au o nuanță roșie. Sindromul de ochi uscat poate apărea chiar și atunci când ochiul produce suficient lichid, dar nu există un echilibru în compoziția sa sau atunci când stimulul lacrimal nu este distribuit suficient. Un lucru bine de știut este că acest stimul lacrimal este format din trei straturi, dar și din acele componente uleioase.

            Sindromul de ochi uscați reprezintă o afecțiune destul de frecventă. Există nenumărate cauze care pot determina anumite simptome de ochi uscați. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de:

 •  factorii de mediu, precum: aer uscat în interior, vânt, poluare sau aer condiționat;
 • administrarea în mod prelungit a unor medicamente precum: medicamente pentru durere, alergii, neuroleptice, răceli, diuretice, somnifere, tratamente hormonale;
 •  fumatul în mod activ sau pasiv;
 •  diferite boli endocrine;
 • diabetul zaharat;
 • boli alergice;
 • diferite boli care afectează pleoapele;
 • intervenții chirurgicale de la nivelul ochilor, precum chirurgia de corectare a vederii;
 • sindromul Sjogren, este o cauză particulară, este o boală autoimună care afectează de cele mai multe ori glandele salivare și lacrimale.

Marhaba Oftalmologie este cea mai bună clinică medicală, specializată în diagnosticarea și tratarea problemelor oculare, indiferent de vârsta pe care o are un pacient. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație și a personalului medical specializat, fiecare pacient va primi dedicarea și atenția corespunzătoare pentru ca afecțiunile sale să fie tratate în cel mai bun mod.