Care este scopul analizei câmpului vizual? Iată mai multe informații!

Analiza câmpului vizual reprezintă testarea unei hărți, care are rolul de a evalua vederea periferică și centrală pentru fiecare ochi în parte. Testarea se bazează pe răspunsurile primite de la pacient și se întregistrează computerizat sau manual în forma unei hărți oculare în nuanțe de gri.
Care este importanța câmpului vizual?
Anatomic, câmpul vizual, are o imagine mai largă în zona tâmplelor și mai îngustă în zona nasului, din cauza piramidei nazale. Prin urmare, în momentul în care privim pentru o perioadă mai lungă de timp într-un anumit punct într-o parte avem tendința de a aduce capul în acea direcție, în scopul de a primi informația corectă de la ambii ochi. Câmpul vizual are o importanță deosebită în activitățile pe care le desfășurăm zilnic, dacă acesta este diminuat, duce la afectarea calității vieții, astfel având posibilitatea de a exista probleme de orientare sau chiar la producerea unor accidente. Analiza câmpului vizual ar trebui să intre în rutina fiecărei persoane, anual, alături de alte teste precum:
- Determinarea acuității vizuale, acest test constă în citirea unor litere și cifre de pe un panou luminos, situat la o distanță apropiată sau îndepărtată cu ajutorul unor ochelari de probă cu diferite dioptrii,
- Auto-refractometria, acest test vizează posibile vicii de refracție. Cu ajutorul dioptronului, se măsoară dioptriile.
- Vizualizarea motilității oculare, acest test se folosește în cazul de pareză, strabism sau testarea vederii binoculare, pentru a determina paralelismul axelor oculare.
- Bio-microscopia reprezintă examinarea, cu ajutorul biomicroscopului, a părții anterioare a globului ocular: irisul, corneea și cristalinul.
- Măsurarea tensiunii oculare, această testare este recomandată persoanelor care au antecedente în familie de glaucom. Aceasta se măsoară, cu ajutorul unui jet de aer, o tensiune de 21 – 22 mmH este considerată mare.
Care este scopul analizării câmpului vizual?
Rolul analizării câmpului vizual este acela de a detecta anumite semne ale leziunii nervului optic. La nivelul glaucomului apare o îngustare treptată a câmpului vizual, ajungând tubular, în unele cazuri fără ca pacientul să poată observa. Cu ajutorul analizei câmpului vizual se poate diagnostica chiar și atrofia de nerv optic.
Ce se întâmplă în timpul analizei câmpului vizual?
Analiza câmpului vizual se face la nivelul fiecărui ochi, iar ochiul netestat este acoperit cu un ocluzor. Pentru efectuarea testului este nevoie ca pacientul să fie adus în fața unei cupole, cu capul sprijinit într-un suport confortabil. Pacientul trebuie să privească înainte, în cupola din fața sa unde se proiectează anumite lumini, cu diferite dimensiuni și intensități. Acesta apasă pe un buton de fiecare dată atunci când simte în periferie acele lumini.
Aparatul care testează câmpul vizual al pacientului, se întoarce de fiecare dată când acesta nu este atent la un punct. Acest lucru se întâmplă și în momentul în care pacientul își mișcă ochii din punctul de fixație, adică atunci când se uită după lumină. În timpul analizei câmpului vizual, pacientul nu simte niciun disconfort, astfel testarea nu implică niciun risc. Testul câmpului vizual se poate realiza și la copii, atâta timp cât aceștia pot sta atenți pe o perioadă de aproximativ 20-30 de minute, atât cât durează analiza.
Ce afecțiuni se pot diagnostica cu ajutorul analizei câmpului vizual?
Iată câteva dintre afecțiunile care se pot diagnostica:
- Boala retiniană periferică sau centrală,
- Leziuni ale nervului optic, glaucomul,
- Afecțiuni care pot afecta modul de a transporta informația către cortexul occipital al creierului în care informația este procesată precum vederea sau afecțiuni ale nervului optic. În cazul afecțiunilor de glaucom avansate, analiza câmpului vizual are posibilitatea de a stabili mult mai cert progresia bolii. Pentru determinarea eficienței tratamentului glaucomului, fixarea progresiei afecțiunii este foarte importantă.
Marhaba Oftalmologie este una dintre cele mai apreciate clinici din București. Te invităm la o evaluare medicală de specialitate pentru că prevenția este mult mai importantă spre deosebire de tratare.