Ecografia oculară este o tehnică neinvazivă și  nu necesită substanță de contrast. Iată mai mai multe informații.

 

 

Ecografia este utilă pentru  diagnosticul și evaluarea complicațiilor acestora, mai ales când mediile transparente sunt opace. Această examinare nu este posibilă din cauza opacifierii mediilor transparente (leucoame corneene, cataractă densă, hemoragie vitreană).

Prin această modalitate putem identifica dacă există boli asociate cataractei, ce ar putea contraindica realizarea operației (dezlipirea de retină sau tumori intraoculare).

Iată, modurile de vizualizare ecografică oculară:

Modul A-scan – folosit pentru biometria oculară.  Aceasta măsoară ochiul. Acest lucru ajută la stabilirea implantului corect de lentile pentru chirurgia cataractei. Pacientul stă în poziție verticală pe un scaun, iar bărbia se așează pe un suport. Pacientul privește drept înainte. O sondă va fi plasată pe partea anterioară ochiului.

Modul B-scan: folosit pentru informaţii arhitecturale, imagini de secţiune ale globului ocular şi orbitei. Acesta oferă viziune asupra spațiului din spatele ochiului. Prin scanare B se pot diagnostica tumorile, detașările retinei și alte afecțiuni. În timpul unei scanări B, pacientul stă cu ochii închiși. Se aplică un gel pe pleoape, iar ochii se țin închiși în timp ce veți mișca globii oculari în multe direcții.

Examinarea ecografică oculară:

Investigația nu este dureroasă. Se aplică un gel steril pe vârful sondei de ecografie şi se adaugă cu blândețe pe pleoapa ȋnchisă sau pe cornee. Se folosește,  în prealabil, anestezie cu picături.

Sonda se inclină și deplasează încât globul ocular şi orbita să fie scanate, și obţine imaginile care să cuprindă toate ariile de interes.

Ecografia oculară este o tehnică neinvazivă și  nu necesită substanță de contrast.  Aceasta ne permite diagnosticul precoce pentru o gamă variată de afecțiuni.

Ne este de folos și în stabilirea conduitei terapeutice a unor boli asociate acestora. Avantajul principal al acografiei oculare constă în informațiile oferite prin posibilitatea vizualizării structurilor oculare atunci când metodele clasice de vizualizare a structurilor oculare profunde nu pot fi utilizate.

Când se recomandă ecografia oculară:

Hemoragia vitreană produce ecouri punctiforme sau în picătură uşor vizibile. Mobilitatea hemoragiei este sesizată în observarea ecografică  atunci când pacientul este rugat să mişte ochii.  Este vizibilă și o mişcare caracteristică rapidă, sacadată atunci când hemoragia vireană induce în general o lichefiere a gelului vitrean şi o separare a sa de retină.

Dezlipirea de retină:  Dezlipirea de retină este o urgență oftalmologică. Netratată la timp, poate duce la pierderea vederii și atrofierea globului ocular. Pentru un prognostic bun este nevoie să fie operată precoce,. Ecorafia este în măsură să stabilească diagnosticul de certitudine și să direcționeze decizia medicală în etapa de intervenție și proceduri.

Melanomul malign coroidian este una din cele mai frecvente tumori intraoculare și are un aspect ecografic caracteristic. Acesta are o frecvență mare în jurul vârstei de 60 ani. Prognosticul este unul sever. Există o rată mare de metastazare, în raport de momentul diagnosticării și de aplicarea precoce a tratamentului. Ecografia ne ajută să aflăm dimensiunile tumorii și clasificarea acesteia.  Tratamentul se stabilește în funcție de concluziile ecografiei oculare.

Retinoblastomul este o tumoră malignă a retinei care apare la copii. Ecografia oculară este utilizată atât în evaluarea inițială, cât și în monitorizarea post-terapeutică.

Când examinarea fundului de ochi este dificilă?

Examinarea fundului de ochi poate fi dificilă, în comparație cu Tomografia computerizată (CT) și  Rezonanța magnetică nucleară (RMN) sunt opțiuni non – invazive. Ele pot fi utilizate pentru a evalua globul ocular și orbita. Totuși, pot fi asociate cu expunerea la radiații, întârzierea intervenției medicale și costuri crescute.

Beneficiile acesteia fac referire la ușurința de utilizare, costuri reduse, lipsa radiațiilor ionizante și capacitatea de a efectua imagini rapide.

Suspectezi o afecțiune oftalmologică? Solicită o programare la Marhaba Oftalmologie și discută cu medicul oftalmolog soluțiile potrivite ție.