Care sunt motivele pentru care trebuie să alegi acei ochelari de vedere și cum se diferențiază de lentilele de contact? Iată mai multe informații!

Vederea este unul dintre cele cinci simțuri. Vederea bună este foarte importantă,  întrucât oamenii percep până la 80% din informații prin văz. Deşi importanţa pe care i-o acordăm nu este pe măsura importanţei sale, ochiul ne ajută să diferențiem lumina de întuneric, micul de mare, obiecte de ființe sau pământul de cer. Ochiul percepe imaginile cu ajutorul razelor de lumină care ajung și trec prin pupilă, iar apoi sunt direcţionate către retină, locul în care se formează imaginea.

Vedem clar când corneea, cristalinul și retina, funcționează toate normal. Din păcate, nu se întâmplă mereu așa. Dacă suferi de probleme cu vederea, poți folosi metode de corectare a vederii, precum lentilele de contact, ochelarii de vedere. Decizia privind portul lentilelor de contact, cât și a ochelarilor de vedere, trebuie făcută în urma unui consult de specialitate, iar apoi, medicul oftamolog decide care este soluția potrivită pentru tine.

Ochelarii de vedere reprezintă un dispozitiv de corecție optică, ce au lentile cu dioptrie. Pot fi pentru vederea la distanţă, la intermediar sau aproape, precum și multifocali.

De obicei, ochelarii de vedere pentru distanţă sunt ochelarii folosiți pentru diferite activități care implica vederea de departe: la cinema, la plimbare, la condus. Ochelarii de vedere pentru aproape sunt de obicei ochelarii folosiți pentru activități care implică vederea de aproape, precum cititul.

Lentilele ochelarilor de vedere corectează viciile de refracție, precum: miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia. Ochelarii de vedere au devenit un accesoriu, mai ales pentru că sunt foarte ușor de manipulat, vederea este omogenă pe tot parcursul zilei, pot fi purtați chiar dacă suferi de conjunctivită sau de secreție lacrimală slabă.

Medicii recomandă să facem 10 minute pauză la fiecare oră în care avem activități de aproape.

Dacă ai nevoie de un câmp vizual mai mare, practici sport sau pur și simplu te-ai plictisit de ochelarii clasici, poți apela la lentilele de contact. Lentilele de contact au și scop optic, corectează probleme de vedere, precum: miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia, permit o mai bună corecție optimă în anisometropie (diferențe mari de dioprii intre cei doi ochi) și permit o vedere mai bună în unele boli oculare precum keratoconos.

La fel ca și ochelarii, lentilele de contact sunt adaptate individualizat pentru ochii fiecărei persoane în parte și nu trebuie niciodată purtate în comun cu altcineva. Lentilele de contact pot să fie confecționate din materiale diferite, cum ar fi hidrogelul, plexiglasul sau siliconul. De asemenea, există lentile bifocale sau multifocale. Dintre avantajele purtării lentilelor de contact, amintim:

-obiectele privite prin lentilele de contact au aceeași mărime (în cazul anisometropiei);

-permit practicarea activităților sportive;

-nu se aburesc;

-oferă confort estetic;

-permit purtarea ochelarilor de soare, a celor de protecție sau a ochelarilor 3D;

-machiajul devine mai vizibil și în cazul în care iți asortezi ramele ochelarilor la ținută, purtarea lentilelor de contact oferă o libertate vestimentară mai mare.

Medicii nu recomandă folosirea lentilelor de contact pentru înot sau tenis pe zgură. Există ochelari speciali pentru aceste sporturi. Purtătorii de lentile de contact sunt mai expuși germenilor care provoacă infecții oculare, așa că trebuie să fie foarte precauți.

Lentilele de contact nu sunt recomandate persoanelor care prezintă anumite particularități anatomice ale ochiului, în caz de infecții, alergii oculare cronice sau iritații, nici pentru formele severe de ochi uscat, sau pentru persoanele care lucrează în condiții de praf, fum ori în mediu toxic.

La Marhaba Oftalmologie, medicii noştri sunt cei mai buni medici specializați în tratarea medicală și chirurgicală a afecțiunilor oculare.

Este foarte important să mergi frecvent la un control oftalmologic, mai ales în aceste timpuri în care petrecem foarte mult timp în faţa ecranelor,deoarece este mult mai ușor să previi decât să tratezi.