Care sunt principalele afecțiuni oftalmologice apărute în rândul vârstnicilor? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Care sunt acele afecțiuni oftalmologice întâlnite la vârstnici? Ce se întâmplă cu sănătatea ochilor noștri după vârsta de 60 de ani? Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât ochii noștri au de suferit. Unele modificări oculare, așa cum ar fi prezbiopia, sunt privite ca fiind normale, astfel că nu sunt încadrate întocmai în categoria unor afecțiuni. De obicei, aceasta apare începând cu vârsta de 40 de ani și se caracterizează prin pierderea abilității de focalizare. Cu alte cuvinte, vom avea tendința de a ține mai departe de ochi cartea sau ziarul în așa fel încât să reușim să focalizăm mai bine literele pe care urmează să le citim.

Dintre acele afecțiuni oftalmologice des întâlnite la vârstnici, am putea spune că una dintre cele mai comune este cataracta. Aceasta este una dintre bolile determinate de cursul firesc al îmbătrânirii și nu numai.

Alte afecțiuni datorate vârstei sunt degenerescența maculară determinată de vârstă, glaucomul, dar și retinopatia diabetică.

Cataracta

Aceasta afectează cristalinul, opacifiindu-l, astfel că pacientul în vârstă ar putea avea vederea afectată. Pentru a preîntâmpina efectele grave ale acestei afecțiuni se recomandă operația de implant de cristalin artificial. Această intervenție chirurgicală este sigură și ajută de cele mai multe ori în restabilirea totală a funcțiilor oculare. Este indicat ca încă de la primele simptome de boală să se intervină chirurgical.

Degenerescența maculară determinată de vârstă

Degenerescența maculară determinată de vârstă ar putea determina pierderea vederii pacientului. Cu alte cuvinte, este afectată macula ochiului, acea zonă destul de mică ce se află situată la nivelul retinei. Vederea centrală – cea care ne ajută să „vedem bine” și mai ales în detaliu va fi afectată atunci când macula este afectată ca urmare a procesului de îmbătrânire.

Glaucomul

Glaucomul înseamnă afectarea nervului optic ca urmare a unor afecțiuni prezente la nivel ocular. Glaucomul ar putea să ne afecteze chiar și mai devreme, începând cu vârsta de 60 de ani. În evoluția bolii, apare o restrângere a câmpului vizual periferic. Cu alte cuvinte, are loc o distrucție progresivă a nervului optic, acesta transmițând din punct de vedere vizual semnalele către creier.

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este o afecțiune cu care s-ar putea confrunta persoanele care suferă de diabet. Retina se va deteriora în mod progresiv ca urmare a acestei afecțiuni, astfel că pacienții ce suferă de diabet, dar mai ales persoanele în vârstă vor trebui să meargă la medic pentru consult periodic. Un tratament adecvat pentru stoparea simptomelor retinopatiei diabetice este absolut obligatoriu.

Ceea ce este bine de știut este că pe lângă toate aceste afecțiuni determinate de vârstă, cunoscute și des întâlnite la pacienții trecuți de 60 de ani, se mai întâmplă și alte modificări ale structurii ochiului. De exemplu, pe măsură ce îmbătrânim, pupila se micșorează, astfel vom avea nevoie de până la 3 ori mai multă lumină pentru a citi exact aceleași lucruri pe care le citeam la vârsta de 25 de ani, de exemplu.

Tot ca urmare a procesului îmbătrânirii, vei avea senzația de orbire de la razele puternice ale soarelui. De aceea, la consultul oftalmologic se vor recomanda ochelari cu lentile fotocromatice, dar și indicarea unui tratament anti-reflex.

Femeile, în mod deosebit, sunt mai afectate de sindromul ochiului uscat. Cu alte cuvinte, vor avea senzația de arsură și de înțepături ale ochilor, determinați de o cantitate mai mică de lacrimi. În această situație, vor fi prescrise lacrimi artificiale sau alte tratamente specifice pentru tratarea ochiului uscat.

Vederea periferică este și ea afectată, tot ca urmare a înaintării în vârstă. Câmpul nostru vizual scade cu 1-3 grade la fiecare 10 ani de viață, astfel că în jurul vârstei de 70 de ani am putea avea câmpul vizual scăzut chiar și cu 30 de grade.

Îmbătrânirea afectează și celulele situate în retină, ce sunt responsabile cu vederea în culori. Persoanele în vârstă vor vedea culorile fără prea multă strălucire, dar mai ales nuanțele de albastru vor fi șterse.

Ori de câte ori vă confruntați cu cele de mai sus, ori atunci când apar brusc pete oarbe, pierderi de vedere, vedere dublă, dureri oculare sau roșeață, vă așteptăm la Marhaba Oftalmologie pentru un consult de specialitate.