Ce este cataracta și care sunt metodele de tratament? Iată mai multe informații!

Cataracta este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni oftalmologice, de un mare risc, aceasta conducând la scăderea progresivă a vederii, determinată de afectarea cristalinului, prin pierderea transparenței sale.

Odată ce s-a ajuns aici, aproximativ 50% dintre persoanele care suferă de cataractă ajung să își piardă vederea.

Cataracta și pierderea transparenței cristalinului se datorează mai multor motive. Pe de o parte, este determinată de creșterea concentrației de ioni de sodiu și calciu, un deficit de potasiu, vitamina C, glucoză consumată, glutationului, dar și de modificarea conținutului în apă al cristalinului.

Cataracta este o afecțiune care se manifestă lent, la început nu îți dai seama de simptomatologie. Pe măsură ce afecțiunea avansează, va fi nevoie de ochelari de vedere, dar și de un iluminat mai bun, pentru ca vederea să aibă parte de aceeași claritate. Pe parcurs, este nevoie de mai multă atenție din partea medicului, ba chiar mai mult de intervenție chirurgicală.

O altă cauză care conduce la apariția cataractei ar putea fi moștenirea genetică sau alte afecțiuni oculare. De asemenea, diabetul, dar și anumite medicamente ce conțin steroizi ar putea conduce la transparența cristalinului.

Simptome cataractă

Dintre cele mai comune simptome ale cataractei, amintim:

  • Vedere în ceață;
  • Vederea pe timp de noapte este mai greoaie;
  • Sensibilitate la lumină;
  • Îngălbenirea ochilor;
  • Vedere dublă la un singur ochi;
  • Afectarea simțului cromatic;
  • Modificări ale dioptriilor – frecvente;
  • Halouri în zona luminoasă puternică;
  • Scăderea câmpului vizual.

Cataracta poate afecta doar o porțiune din cristalin, la început, iar mai apoi, pe măsură ce cataracta se dezvoltă, ea ajunge să distorsioneze lumina ce trece prin obiectiv și se ajunge chiar la pierderea totală a vederii cu ochiul afectat.

Îmbătrânirea, diabetul, fumatul, obezitatea, consumul de medicamente cu corticosteroizi, tensiune arterială mare, consum de alcool, moștenirea genetică – toate acestea ar putea fi factori de risc pentru dezvoltarea cataractei și a simptomelor care o însoțesc.

Chiar dacă ne dorim să prevenim apariția cataractei, în realitate, nu s-au evidențiat prin studii soluții care să conducă la acest lucru. Ceea ce putem face este să mergem frecvent la medic pentru consultații periodice, să purtăm ochelari de soare cu factori de protecție, să renunțăm la fumat și la consumul de alcool, dar mai ales să avem o dietă echilibrată.

Cataracta pe vârste și timpi de apariție

Cataracta congenitală

Aceasta se dezvoltă în timpul vieții intrauterine și este constatată la nașterea bebelușului. Incidența este de 1 la 2000 de copii născuți. Mai exact, aceștia se nasc cu cristalin opacifiat total sau parțial, fie la un singur ochi, fie la ambii ochi.

Riscul de a dezvolta cataracta congenitală este mai mare atunci când mama este purtătoare de virus rubeolic în primul trimestru de sarcină, malformații congenitale, infecția cu toxoplasmoză, dar și cu virus herpetic, rujeolic, gripal, urlian, expunerea gravidei la radiații în primul trimestru de sarcină, medicația în sarcină, dar și deficiențe de vitamine și acid folic.

Cataracta presenilă

Aceasta apare mai înainte de 60 de ani. Poate fi evolutivă și afectează ambii ochi, neevolutivă – nu influențează foarte tare vederea, presenilă coronară – se dezvoltă din adolescență – aceasta nu influențează transparența totală a cristalinului. De asemenea, cataracta presenilă caerulea este determinată de opacități fine situate la nivelul nucleului și nu este afectată vederea.

Cataracta senilă

Apare între 65-74 ani– în 50% din cazuri și în 70% din cazuri la persoanele trecute de 75 de ani. Afectează transparența cristalinului și duce la pierderea totală sau parțială a vederii. Cauzele care determină această afecțiune sunt determinate de îmbătrânirea cristalinului.

Cataracta complicată

Această denumire are în vedere complicația cu o altă afecțiune a cataractei. Soluția de tratament este tot chirurgicală, dar rezultatele cu privire la recuperarea vederii au în vedere asocierea cu alte afecțiuni apărute la nivelul ochiului.

Cataracta traumatică

Atunci când are loc o traumă la nivelul ochiului, determinată de lovire, ar putea exista riscul de a se dezvolta o cataractă totală sau parțială. Este posibil ca prin lovire să fi afectat chiar și suportul cristalinului și de aceea este nevoie de numeroase investigații făcute de medic.

Cataracta toxică

Atunci când pacientul este expus unor substanțe toxice, este posibil ca opacitatea cristalinului să fie afectată. De aceea, este bine să se evite pe cât se poate expunerea la astfel de factori de mediu.

În funcţie de tipul transparenței cristalinului, cataracta poate fi nucleară, corticală, corticonucleară, subcapsulară posterioară.

Metode de tratament

Metoda de tratament cu cele mai bune rezultate este intervenția chirurgicală. Restul măsurilor luate de către medic sunt doar soluții de moment și pentru stagnarea simptomatologiei.

Facoemulsificarea este cea mai comună procedură pentru tratamentul chirurgical al cataractei. Se realizează o incizie la nivelul ochiului pentru a ajunge în zona unde cristalinul ese opacificat. Cu ajutorul ultrasunetelor, cristalinul este mărunțit în vederea aspirării din ochi. Se înlocuiește totul cu un cristalin artificial.